Цікаві факти про агроволокно від Кампус Коттон Клаб

ВЕСНОЮ
 
Біле агроволокно будь-якої щільності можна використати для захисту посівів гороху, кукурудзи цукрової, огірків, кабачків, патисонів, гарбузів, динь від птахів (наприклад фазанів, курей, ворон), які полюбляють їсти висіяне насіння і молоді сходи цих овочевих культур.
Для цього одразу після посіву грядки шириною 1 метр накривають білим агроволокном шириною 1,6 метра і краї притискають до землі дерев’яними планками, цеглинами, грудками ґрунту, пластиковими бутилками, наповненими водою, або целофановими кульками, наповненими ґрунтом. Після появи сходів для обробітку ґрунту і боротьби з бур’янами агроволокно знімають, проводять обробіток ґрунту і прополювання бур’янів і одразу ж знову накривають. Так рослини ростуть під агроволокном, поки не досягають висоти 10-15 сантиметрів. Тоді їх можна сміливо відкривати тому, що птахи вже не можуть завдати шкоди посівам.
Таке накривання дає не тільки захист від птахів, але і дозволяє отримати більш ранню овочеву продукцію за рахунок того, що температура ранньою весною під накриттям вища, ніж у відкритому ґрунті і, відповідно, насіння швидше проростає і сходи краще розвиваються. Кращий розвиток рослин обумовлюється також тим, що з ґрунту, накритого агроволокном, волога менше випаровується і тому рослини краще забезпечені водою, менше потребують поливу.
 
Захист від шкідників.
Ранньовесняні посіви редису, вкриті білим агроволокном, менше вражаються хрестоцвітою блішкою внаслідок того, що редис встигає вирости до настання жаркої погоди, при якій найкраще розвивається хрестоцвіта блішка, а також тому, що агроволокно слугує механічною перешкодою, яку повинні подолати шкідники, щоб дістатися до рослин. Також зменшується враження картоплі колорадським жуком, якщо пророщену протягом місяця на світлі картоплю висадити в ранні строки (в умовах низинної зони Закарпаття це кінець березня - початок квітня) і накрити білим агроволокном, то вона встигає наростити значну вегетативну масу до того моменту, коли колорадські жуки активізуються. Таким чином можна зменшити пестицидне навантаження, внаслідок того, що скорочується число обробок інсектицидами, а деколи вдається виростити екологічно чисту продукцію без використання отрутохімікатів.
 
Вигонка ранньої зелені.
Під білим агроволокном будь-якої щільності можна проводити вигонку ранньої зелені петрушки, селери, щавелю, щавнату, цибулі багатоярусної, цибулі-шніт, цибулі шалот. Для цього грядку, на якій з осені росли ці рослини, ранньою весною, як тільки зійде сніг, накривають білим агроволокном. Це дозволяє отримати зелень на 2-3 тижні швидше.
 
Вирощування розсади.
У парниках, рами яких обтягнуті білим агроволокном із щільністю 50 г/м2, можна вирощувати високоякісну розсаду помідорів, перцю, баклажанів, салату, цибулі-порею, селери, огірків, кавунів, а також декоративних культур.
 
Вкорінення живців.
Живці винограду, смородини, йошти, актинідії, лимонника китайського, шовковиці, інжиру, шифердії, ожини безколючкової, жимолості істівної і декоративної, вейгели, форзиції, бирючини, туї, самшиту та інших культур добре вкорінюються у парниках, рами яких обтягнуті агроволокном із щільністю 50 г/м2. Це дозволяє отримувати високоякісний садивний матеріал цих культур.
 
Селекція.
Як відомо, з метою виведення нових гібридів і сортів селекціонери вдаються до штучного запилення. Для цього необхідно на материнській рослині ізолювати квітки від потрапляння на них пилку, який переносять комахи-запилювачі, а потім провести штучне запилення пилком батьківської рослини. Для ізоляції квіток материнської рослини можна використрати біле агроволокно із щільністю 17 г/м2. Для цього із агроволокна шиються мішечки, які можна одягати на гілки плодових, ягідних культур, винограду, на овочеві культури. Закріплювати мішечки можна зав’язками, степлером.
 
Мульчування.
Чорним агроволокном, щільністю 50 г/м2 можна мульчувати пристовбурові круги дерев, навколо кущів, суничні грядки, посіви огірка, кабачків, патисонів, томатів, перцю. Це екологічно безпечний засіб боротьби з бур’янами, який дозволяє не використовувати гербіциди і, тим самим, дає можливість виростити екологічно чисту продукцію. При цьому багаторічні насадження можуть бути замульчовані одним і тим же агроволокном декілька років.
 
Захист від заморозків.
Агроволокном накривають висаджену розсаду теплолюбних овочевих культур таких як помідори, перець, баклажани, огірки, квасоля, кукурудза цукрова та ін. Це дає змогу висаджувати розсаду в поле в більш ранні строки і отримувати більший ранній урожай. Підв’язування кущів винограду, стрічками із агроволокна.
 
ЛІТОМ
 
Захист від граду.
Укриття білим укривним матеріалом захищає рослини від пошкодження градом невеликих розмірів, гасячи силу удару.
Просушування зібраного урожаю цибулі, часнику, картоплі, зібраного насіння овочевих, декоративних і лікарських культур можна проводити на агроволокні, яке було знято з грядок на початку літа, випрано і висушено.
 
Захист посівів літніх сидератів від птахів.
Влітку, після збору урожаю цибулі, часнику, ранньої картоплі, грядки, які звільнилися засівають горохом, бобами, квасолею, гірчицею, редькою олійною, фацелією, озимим житом та іншими культурами, які вирощуюь на зелене добриво. Посіви накривають білим агроволокном.
 
Мульчування. Вкорінення живців. Захист ягід ранніх сортів винограду від ос.
Наприкінці літа починають достигати ранні сорти винограду, і так як цукристість ягід під час достигання підвищується, то стиглі ягоди часто пошкоджуються осами. Для запобігання цьому можна використати агроволокно щільністю 17 г/м2 і шириною 3,2 м, яке продається в рулонах. Зручно накривати виноград, який вирощується на шпалерах висотою 1,5-2 метри. При цьому довжина агроволокна, яке використовується дорівнює довжині шпалери. Агроволокно кладуть поверх шпалери так, щоби згин, який був у рулоні при складанні агроволокна вдвоє і намотуванні, накладався поверх верхнього дроту шпалери, а з обох боків шпалери звисало по 1,6 метра, які закріплюють за допомогою степлера. Таке укриття також захищає виноград від подання птахами. Укриття доцільно встановлювати тоді, коли помічені перші випадки пошкодження винограду осами і птахами і знімати разом із збором винограду при досягненні ягодами бажаної цукристості і повному їх достиганні.
 
Збір урожаю слив, аличі, яблук, шовковиці та ін. для приготування повидла, варення, джемів.
Агроволокно розстеляють під кроною дерев і струшують на нього плоди. Це дозволяє швидко зібрати плоди, виключивши забруднення їх часточками ґрунту.
 
ОСІННЮ
 
Захист посівів озимих сидератів (пшениці, жита) від птахів. Захист від заморозків. Мульчування. Збір урожаю.
Укриття теплолюбних культур на зиму таких як виноград, інжир, лавр, шавлія, ківі, молоді дерева хурми, туї, магнолії, кущі рододендрона, будлеї Давида та ін. Укриття здійснюється білим агроволокном, можна застососувати від одного до декількох шарів укриття.
 
Захист штамбів плодових культур від гризунів.
Взимку стовбури молодих дерев яблуні, груші, сливи, шовковиці та інших культур можуть пошкоджуватися зайцями і мишами. Часто це призводить до загибелі дерев. Тому наприкінці осені перед випаданням першого снігу слід обмотати штамби дерев білим агроволокном любої щільності і залишити цей захист до весни.
 
ЗИМОЮ
 
Мульчування. Укриття теплолюбних культур на зиму. Захист штамбів плодових культур від гризунів.
Додаткове укриття білим агроволокном грядок у теплицях дозволяє економити на опаленні теплиць. Використання агроволокна як утеплювача при зберіганні овочів у кагатах, траншеях, підвалах, засклених лоджіях. При цьому овочі, які зберігаються, укривають одним або декількома шарами агроволокна. Необхідно слідкувати, щоб в насипі овочів підтримувалася оптимальна для даного виду і сорту температура.
 
Таким чином агроволокно можна використовувати протягом цілого року і це буде сприяти отриманню екологічно чистої продукції.
 
Маргітай Любов Григорівна
кандидат біологічних наук Ужгородський національний університет, біологічний факультет, доцент кафедри плодоовочівництва і виноградарства.

Головний офіс

вул. Ділова, 6, офіс 2
03150, Україна, м. Київ

+38 (044) 490-71-70
 
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Продукція